(untitled) (Innovate Conferences, 2025)
Ушбу мақолада ислом таълимотида муҳим ўрин тутадиган фиқҳ ва ҳадис илоҳиёт фанлари ўртасидаги узвий боғлиқлик, шунингдек, фақиҳ олимларнинг ҳадис мадрасаларидаги илмий фаолияти ўрганилади. Ҳадис илмлари фиқҳий қарорлар чиқаришда асосий манба ҳисоблангани туфайли, уламоларнинг ҳадисни ўрганиш, таснифлаш ва тадвин қилиш борасидаги хизматлари алоҳида таъкидланади. Маълум мадрасаларда фиқҳ ва ҳадис биргаликда ўқитилиб, ислом ҳуқуқий тизимининг шаклланишига муҳим таъсир кўрсатган. Маълумотлар тарихий манбалар, биографиявий асарлар ва классик ислом илмий меросига асосланган ҳолда таҳлил қилинади. Мақолада Абӯ Ҳанифа, Молик ибн Анас, Шофеий ва Аҳмад ибн Ҳанбал каби фақиҳларнинг ҳадисга бўлган муносабати ва уларнинг мадрасаларидаги услублар таҳлил қилинади.