(untitled) (Innovate Conferences, 2025)
Surdlimpiya o‘yinlari (Deaflympics) – Eshitishda nuqsoni bor (surd) sportchilar uchun eng nufuzli xalqaro musobaqa hisoblanadi. Ushbu o‘yinlarda qatnashish uchun sportchining eshitish yo‘qotishi kamida 55 dB darajada bo‘lishi talab etiladi va musobaqalar davomida hech qanday eshitish moslamalari (eshitish apparati yoki koxlear implant) taqishga ruxsat etilmaydi. Bunday qat’iy talablar barcha ishtirokchilarga teng sharoit yaratishga qaratilgandir. Surdlimpiya musobaqalarida qoidalar asosan Olimpiya qoidalariga mos bo‘lib, faqatgina ovozli signal va buyruqlar o‘rniga vizual vositalar – yorug‘lik chiroqlari, bayroqcha yoki hakam imo-ishoralari qo‘llaniladi. Demak, sportchilar va murabbiylar tayyorgarlik jarayonidayoq shunday noan’anaviy sharoitga moslashishi zarur.