SUVDA VA QURUQLIKDA YASHOVCHILARNING KELIB CHIQISHI VA EVOLYUSIYASI (Innovate Conferences, 2025)
Maqolada, suvda va quruqlikda yashovchilarning kelib chiqishi katta ahamiyatga ega. Chunki bu bilan butun quruqlikda yashovshi Umurtqali hayvonlarning suv muxitidan Quruqlik muxitiga chiqishi ularning tuzilishida muhim o`zgarishlarni yuzaga keltiradi. Avvalo jabra bilan nafas olish o’pka bilan nafas olishga o`tadi, suzgich qanotlar besh barmoqli oyoqlarga almashinadi. Keyin qon aylanish sistemasi, nerv sistemasi va sezuv organlari o`zgaraganligi to’g’risida yuritilgan.