XX ASR INGLIZ VA O’ZBEK BOLALAR ADABIYOTIDA MIFOLOGIK ROMANLARNING QIYOSIY TIPOLOGIK TAHLILI (Innovate Conferences, 2025)
Ushbu maqolada XX asr ingliz va o‘zbek bolalar adabiyotida yaratilgan mifologik romanlar qiyosiy-tipologik jihatdan tahlil qilingan. Asosiy e’tibor ingliz yozuvchisi C.S. Lewisning “Narniya solnomalari” turkumi va o‘zbek adabiyotidagi xalq og‘zaki ijodiga asoslangan asarlarda uchraydigan mifologik obrazlar, syujet qurilishi va estetik talqinga qaratilgan. Maqolada har ikki adabiyotda mifologik motivlarning bolalar ongini shakllantirishdagi o‘rni, milliy qadriyatlarni singdirishdagi funksiyasi va tasvir uslublari o‘rganilgan. Tahlil davomida ingliz adabiyotidagi global muammolar talqini va o‘zbek adabiyotidagi milliy g‘oyalar aks ettirilganligi aniqlangan. Mazkur maqola bolalar adabiyotidagi mifologik romanlarni o‘zaro qiyoslash orqali turli madaniyatlar kontekstida estetik tafakkurni anglashga xizmat qiladi.