GEOMETRIYADA PROYEKSIYAR: MARKAZIY VA PARALLEL PROYEKSIYALASH XOSSALARI VA UNING TADBIQLARI (Innovate Conferences, 2025)
Ushbu maqolada geometriyada keng qo‘llaniladigan markaziy va parallel proyeksiyalash tushunchalari yoritiladi. Proyeksiyalash — fazodagi shakllarni tekislikka ko‘chirishning asosiy usuli sifatida, tasvir va model yaratishda, me'morchilikda va texnik chizmada muhim rol o‘ynaydi. Maqolada markaziy proyeksiyalashning asosiy belgisi sifatida ko‘rish nuqtasi va to‘g‘ri chiziqlarning qiyalanishi haqida, parallel proyeksiyalashda esa nurlar tekislikka parallel tushirilishi natijasida hosil bo‘ladigan tasvirlar haqida batafsil ma’lumot beriladi. Har ikkala proyeksiyalash turining o‘ziga xos xususiyatlari, ularning farqlari va kundalik hayotdagi amaliy qo‘llanilishi ilmiy-ommabop uslubda sodda va tushunarli tarzda bayon etiladi. Ushbu maqola geometrik tushunchalarni nafaqat nazariy, balki vizual va amaliy misollar orqali o‘quvchilarga yaqinlashtirishga xizmat qiladi.